MAMA ȘI COPILULEruptia dentara la bebelusi
Categorie:

Eruptia dentara la bebelusi

vineri, 4 iulie 2025

↓ Un share ne-ar ajuta enorm ↓

Eruptia dentara la bebelusi

Erupția dentară este un proces natural, de multe ori asociat cu multe provocări, atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți. Dinții pot apărea spontan, fără disconfort, sau cu simptome care afectează starea generală a celui mic.

Când apar dinții de lapte?
Dezvoltarea dinților debutează înainte ca bebelușul să se nască, mai exact în săptămâna a șasea de sarcină. Mugurii dinților sunt localizați la nivel gingival, astfel încât aceștia nu se pot vedea. În jurul vârstei de 6 luni, sau chiar mai devreme la unii bebeluși (4 luni), dințișorii încep să străpungă gingia, proces care se numește erupție dentară.
Apariția dinților de lapte este un proces unic pentru fiecare bebeluș. Unii se nasc cu câțiva dinți, și chiar și așa este considerat normal.

Cât timp durează erupția dinților la bebeluși?
Procesul de erupție a dinților variază pentru fiecare bebeluș. În cele mai multe dintre cazuri, erupția debutează în jurul vârstei de 6 luni și continuă până la 2 sau chiar 3 ani. Fiecare copil este unic, astfel că are propriul său ritm de dezvoltare a dentiției.
Pentru a ști la ce să te aștepți, specialiștii au realizat o cronologie estimată despre ordinea ieșirii dinților, de la primul dinte până la ultimii, după cum urmează:

Este important de reținut că estimările făcute de specialiști sunt orientative.
Dacă observi că erupția la copilul tău nu respectă perioadele indicate, nu te îngrijora, cel mai probabil acesta experimentează o erupție precoce sau întârziată. Pentru a te asigura că dezvoltarea copilului tău este normală, poți consulta medicul pediatru sau medicul pedodont.

Simptome erupție dentară
În mod normal, erupția dentară se produce fără probleme, însă, există posibilitatea ca la unii copii erupția să fie însoțită de anumite manifestări locale și generale. Simptomele sunt mai frecvente în primele 4-10 luni de viață, când începe eruperea incisivilor. Vei recunoaște debutul erupției dentare prin observarea comportamentelor celui mic:
– introducerea degetelor în gură;
– introducerea jucăriilor în gură;
– atingerea frecventă a obrajilor sau a urechilor;
– salivație abundentă.
Semnele generale ale erupției dentare la bebeluși sunt reprezentate de:
– neliniște și agitație;
– inapetență (lipsa poftei de mâncare);
– roșeață periorală;
– perturbări ale somnului (somn agitat);
– creșterea dorinței de a ingera lichide.
Printre cele mai frecvente simptome care pot să apară se află:
– diareea;
– febra ușoară;
– gingia roșie;
– gingia umflată.
Pentru a preveni apariția inflamației gingivale, este indicat ca părintele să realizeze zilnic o igienă orală corectă copilului. De asemenea, este important a preveni pe cât posibil introducerea degetelor sau a obiectelor din jur în cavitatea bucală. Acestea pot avea pe suprafața lor diferite microorganisme care amplifică iritația gingiei. Asigură-te că bebelușul tău are mâinile curate și unghiuțele tăiate. În acest mod, eviți leziunile gingiei și amplificarea inflamației locale.

Ameliorarea simptomelor
Dacă ești părinte și bebelușul tău nu se simte tocmai confortabil, ca urmare a erupției dentiției, iată ce poți face pentru a-i ameliora disconfortul:
– masajul gingiei (poți face masaj cu degetul curat sau cu un tifon umezit cu apă rece);
– hrănirea cu alimente mai reci (iaurt, piure de fructe sau legume);
– utilizarea jucăriilor de dentiție (pentru un efect mai pronunțat, păstrează-le la frigider pentru cel puțin 30-60 de minute);
– folosirea unui gel pentru erupția dentară a bebelușilor;
– administrarea analgezicelor (doar la recomandarea medicului pediatru și în dozele prescrise de acesta)
În cazul în care bebelușul tău are o salivație abundentă, care curge la nivelul feței, este important să–l ștergi cât de des posibil și să utilizezi bavețele care să absoarbă excesul de salivă. Contactul prelungit cu pielea sensibilă a nou-născutului poate determina iritații și erupții tegumentare.

Îngrijirea dinților de lapte
Este foarte important ca odată ce dinții de lapte au erupt pe arcadă să fie îngrijiți corespunzător. Încă de la apariția acestora, periajul regulat atât dimineața, seara, cât și după fiecare alăptare este esențial pentru menținerea sănătății dinților. La bebeluși, părinții pot folosi o periuță de dinți tip degetar. Aceasta este mai ușor de utilizat comparativ cu o periuță clasică. Ulterior, când copilul crește, părinții pot introduce o periuță adaptată vârstei sale. La început, părintele îl va ajuta pe cel mic să se spele corect pe dinți. Copilul este permanent încurajat și motivat, astfel încât să deprindă abiliatea de a se spăla singur pe dinți corect.
Dacă periajul nu este respectat, riscul de apariție a demineralizărilor crește foarte mult. Astfel, se formează rapid cariile dentare, care conduc la apariția durerii și a disconfortului. Așadar, este important de reținut că dinții de lapte necesită îngrijire ca și dinții permanenți.
Utilizează periuțe de dinți cu peri moi, special concepute pentru bebeluși.
Folosește și o pastă de dinți conform vârstei celui mic. În acest mod, asiguri o dezvoltare optimă a dinților celui mic.
În perioada diversificării, evită să-i oferi celui mic alimente sau băuturi cu zahăr. Este indicat ca bebelușii să obțină carbohidrații în mod natural din alimente, precum fructe, cereale, semințe, nuci. Zahărul sau mierea nu sunt indicate nici pentru a acoperi suzeta, cu scopul de a o face mai plăcută de către bebeluș. De asemenea, evită ca bebelușul să adoarmă cu biberonul sau cu alimente în cavitatea bucală. Prezența acestora pot deteriora smalțul dentar.
Nu uita nici de consultul stomatologic. Chiar dacă bebelușul nu are toți dinții, este important ca medicul stomatolog să evalueze modul de creștere al dinților și simptomele asociate erupției. În acest mod, evoluția este monitorizată, iar bebelușul tău se obișnuiește cu cabinetul stomatologic și cu medicul. Astfel, următoarele vizite la medic se vor desfășura într-un mod plăcut, fără frică sau disconfort din partea copilului. În acest mod, crești un viitor adult responsabil și fără frică de medic.

Maria Băloi
Maria Băloi
Mi-a plăcut întotdeauna să scriu despre orice, când eram mică mă uitam la desene sau filme, iar a doua zi îmi luam jurnalul și făceam un mic rezumat. Scriam despre vacanțele de vară petrecute în familie la țară, despre sărbătorile mult așteptate, despre cât de supărată am fost că ... [Citește în continuare]

↓ Ai citit articolul? Merităm un share? ↓

Secțiune de căutare

Urmărește-ne pe Facebook

Ultimele Articole

Diferențe între generații și schimbarea mentalității. Ce aleg angajații...

Trăim într-o perioadă în care schimbarea se simte în...

Ziua Adevărului Interior: Ce Îți Rezervă Universul Azi?

Ziua de 26 iunie 2025 vine cu vibrații puternice...

Experiență Exemplară cu Apiteo.ro – Profesionalism, Rapiditate și Produse...

Am simțit nevoia să scriu câteva rânduri despre o...

Temperatura optimă pentru bebeluși. Câte grade trebuie să fie...

Temperatura optimă pentru bebeluși. Câte grade trebuie să fie...

Curiozitati despre filme

1.Primul film în mișcare cunoscut se numește “Arrival of...

Articole Populare

[Rezolvat] – Activare OpenSSL în XAMPP

Pentru a activa extensia OpenSSL în XAMPP, procedăm astfel:...

Conversie fisiere GIF in PDF

Putem sa transforma un fisier GIf intr-un fisier PDF....

TOP 300+ Descrieri pentru Instagram, în Română și Engleză

Cand te gandesti la Instagram, te gandesti la imagini....

Cum sa ai mai multi clienti pentru afacerea ta?

In urma cu mai multi ani de zile, toate...

Scurtaturi in Notepad++

Notepad++ este unul din editoarele de text cel mai...

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE
uLTIMELE

Diferențe între generații și schimbarea mentalității. Ce aleg angajații moderni?

Trăim într-o perioadă în care schimbarea se simte în...

Ziua Adevărului Interior: Ce Îți Rezervă Universul Azi?

Ziua de 26 iunie 2025 vine cu vibrații puternice...

Temperatura optimă pentru bebeluși. Câte grade trebuie să fie în casă pentru confortul bebelușilor

Temperatura optimă pentru bebeluși. Câte grade trebuie să fie...