1.Tratează acneea
Puternic cicatrizant, mierea are proprietatea de a vindeca acneea și semnele lăsate în urma acestei afecțiuni neplăcute a tenului. Puteți folosi comprese calde cu miere de salcâm pentru a deschide porii, pe care să le lasați 15-20 de minute pentru a acționa.
2. Grăbește creșterea părului
Amestecați miere și ou până se omogenizează, lăsați compoziția obținută să acționeze de la rădăcină până la vârfuri timp de 30 de minute, după care clătiți. Este o mască eficientă pentru hrănirea și repararea părului, dar și a scalpului.
3. Reduce grăsimea
În ciuda faptului că mierea de albine are destul de multe calorii (325kcal/ 100g), 1-3 lingurițe consumate zilnic pot ajuta la reducerea grăsimii din sistemul cardiovascular și din rezervele corpului.
4. Înlătură respirația urât mirositoare
Pentru o respirație proaspătă, faceți gargară în fiecare dimineață cu apă caldă în care amestecăm o linguriță de miere de albine și puțină scorțișoară.
5. Calmează durerile de dinți
Dacă durerile nu vă dau pace, amestecați o linguriță de pudră de scorțișoară cu cinci lingurițe de miere. Aplicați pasta pe zona afectată de trei ori pe zi.
6. Ajută în constipație
Mierea de albine este foarte eficientă în constipație, are efect laxativ și depurativ. Pentru efecte maxime consumați câte 2 lingurițe în fiecare dimineață pe stomacul gol, apoi beți un pahar cu apă la temperatura camerei.
7. Calmează greața și stările de vomă
Într-un pahar stoarceți sucul unei lămâi și adăugați în aceeași măsură miere de albine. Țineți amestecul în gură timp de un minut, apoi înghițiți-l. Veți simți efectele imediat.
8. Mierea nu expiră niciodată
Mierea este unul dintre puținele alimente care nu expiră niciodată, cu condiția să fie sigilată într-un recipient etanș. Această calitate a mierii poate fi explicată prin mixul său chimic: substanța este natural acidă și are un nivel scăzut de umiditate, făcându-o un mediu vitreg pentru bacterii.
9.Mierea naturală cristalizează
Toate tipurile de miere au o consistență lichidă la început, dar cu timpul tind să se întărească, să se solidifice. Despre procesul de cristalizare se poate spune că este unul dorit pentru că este un factor care ne indică despre acel produs că este unul 100% natural. în funcție de tipurile de miere, această cristalizare se face mai repede sau mai lent: mierea de salcâm are procesul de cristalizare cel mai lent, iar mierea de rapiță cristalizează cel mai repede.
10. Mierea este un bun antioxidant
Albinele polenizează peste două milioane de flori pentru a produce un borcan de miere. Mierea este un bun antioxidant și nu conține grăsimi, fiind indicată persoanelor cu colesterolul mărit. În plus, mierea este recomandată femeilor însărcinate, diminuând grețurile și arsurile gastrice.
11. Mierea nu dă dependență
Cercetări recente arată că zahărul poate da dependenţă, ceea ce nu e valabil şi în cazul mierii de albine. Mai mult, pentru că mierea conţine lăptişor de matcă, foarte bogat în hormoni estrogeni, care au rol în fixarea calciului în oase, poate preveni osteoporoza.
12.Nu toate albinele produc miere
Contrar credinței populare, nu toate albinele produc miere. În lume există aproximativ 20 de mii de specii de albine. Dintre toate acestea, specia care produce cel mai mult este albina meliferă sau Apis Mellifera . Nu întâmplător este cea mai crescută și comercializată specie. Unele dintre aceste 20.000 de specii nu produc miere.
13. Albinele mănâncă și ele miere
Toată munca și efortul albinelor pentru a produce miere are o explicație. De fapt, albinele produc miere și o stochează în interiorul celulelor hexagonale prezente în stup. Mierea este depozitată în cantități mari și va servi roiului ca sursă de hrană pentru a supraviețui iernii.