Sarea, când trebuie introdusă în alimentația copilului?
E bine ca încă din copilărie consumul excesiv de sare să fie descurajat. O dietă bogată în sare poate duce în timp la hipertensiune, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă, precum și de accident vascular cerebral.
În prima parte a vieții bebeluşului și mai exact în perioada 0-2 ani, consumul de sare adăugată este nerecomandat. Majoritatea alimentelor conțin deja o cantitate suficientă de sare (sau sodiu), prin urmare nu este necesar să fie adăugată sare în hrana solidă. Rinichii bebelușului nu sunt suficient de maturi pentru a gestiona o cantitate mare de sare și o dietă bogată în sodiu poate provoca afecțiuni renale.
Bebelușii și copiii au nevoie doar de o cantitate foarte mică de sare în dieta lor, bebelușul are nevoie de mai puțin de 1 g de sare pe zi. Cu toate acestea, deoarece sarea este adăugată la o mare parte din alimentele pe care le cumpărăm, cum ar fi pâinea, covrigii, chiar biscuiții, este ușor să atingem cantitatea maximă recomandată, care este de aproximativ 800-1000mg sodiu/zi, ceea ce înseamnă 2g- 2,5g sare/zi.
O mulțime de alimente produse pentru copii pot avea conţinut ridicatde sare, deci este important să verificați informațiile nutriționale înainte de a cumpăra. Conținutul de sare este, de obicei, dat ca cifre pentru sodiu.
Ca un ghid, produsele alimentare care conțin mai mult de 0,6 g sodiu per 100 g sunt considerate a fi bogate în sare. Puteți determina cantitatea de sare din alimente prin înmulțirea cantității de sodiu cu 2,5. De exemplu, 1 g de sodiu per 100 g este aceeași cu 2,5 g sare pe 100 g.
Puteți reduce cantitatea de sare pe care o consumă copilul prin evitarea gustărilor sărate, cum ar fi chipsuri și biscuiți săraţi și înlocuirea acestora cu gustări nesărate, preparate în casă, precum brioşe, biscuiţi sau tarte de legume. Încercați opțiuni sănătoase, cum ar fi fructele uscate, batoanele de legume și seminţe și fructele tăiate pentru a menține varietatea în dieta celor mici şi pentru a le oferi alternative sănătoase.
Câtă sare poate consuma un copil în funcție de vârstă?
– până la 12 luni mai puțin de 1 g de sare pe zi;
– 1-3 ani: 2 g de sare pe zi;
– 4-6 ani: 3 g de sare pe zi;
– 7-10 ani: 5 g de sare pe zi;
– 11 ani și peste: 6 g de sare pe zi.
Bebelușii care sunt alăptați primesc cantitatea potrivită de sare prin laptele matern. De asemenea, formula pentru sugari conține o cantitate similară de sare cu laptele matern.Bebelușului nu trebuie să i se ofere alimente gata preparate, care nu sunt făcute special pentru copii, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, deoarece acestea pot avea un conținut ridicat și de sare, și de zahăr. Bebelușului nu i se vor da murături, măsline, pește afumat, sos de soia, mezeluri, ci i se vor da mai degrabă piureuri de legume și fructe fără sare sau zahăr adăugat.
Zahărul,de ce e bine să îl evităm?
Încă de la naștere copiilor le place gustul alimentelor dulci, așa că cel mai firesc gest este să fie amânată cât mai mult introducerea acestora în alimentație. Este puțin probabil ca introducându-le târziu alimentele dulci să nu fie acceptate,dar va afla mult mai tarziu de existența gustului dulce, care place tuturor.
Bebelușul tău nu are nevoie de zahăr, zahărul rafinat scade imunitatea, crește riscul de infecții și sporește riscul viitor de boli de inimă. Când începi diversificarea, evită să-i dai celui mic gustări și băuturi zaharoase (inclusiv sucuri de fructe și alte băuturi din fructe). În acest fel, vei contribui și la prevenirea cariilor dentare.
Ar trebui adăugat zahăr în mâncarea bebelușului?
Majoritatea copiilor și adulților ajung să consume mai mult decât cantitatea recomandată de zahăr. Poate că cele mai îngrijorătoare categorii sunt copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 18 de ani (consumă mai mult zahăr decât adulții) și copiii cu vârste între 3 și 8 ani (primesc în medie aproximativ 18 lingurițe de zahăr pe zi).
Zahărul și alți îndulcitori artificiali nu ar trebui adăugați în mod inutil în dieta copilului (cum ar fi sucurile, biscuiții la mic dejun sau gustare, iaurturile cu fructe). Zahărul și îndulcitorii (miere, agave, arţar etc) se recomandă să se introducă cât mai târziu după vârsta de un an.Consumul excesiv și timpuriu de alimente bogate în zahăr și înlocuitori cu indice glicemic ridicat, poate conduce la apariţia prematură a obezităţii, diabetului.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor, atât adulţilor, cât și copiilor, să nu consume mai mult de 10% din caloriile zilnice zahăr adăugat. În cazul unui copil de 1-2 ani, care are nevoie de aproximativ 800 de calorii/ zi – 10% din calorii se traduc la 80 de calorii sau nu mai mult de 5 lingurițe de zahăr adăugat zilnic. Cu toate acestea, utilizarea acestei reguli de 10 procente poate reprezenta în continuare prea mult zahăr pentru copii.