Vă prezentăm 15 curiozități despre steaua care ne asigură existența.
1. Soarele reprezintă 99,86 % din masa sistemului solar.
Acesta are o masă de aproximativ 330 000 de ori mai mare decât cea a Pământului, trei sferturi din acesta fiind compus din hidrogen și cea mai mare parte din masa rămasă – din heliu.
2. Peste un milion de Pământuri ar putea încăpea în Soare.
Dacă ar fi să umpli un Soare gol cu mai multe planete Pământ, undeva în jur de 960 000 ar încăpea în interior. Suprafața Soarelui este de 11 990 de ori mai mare decât cea a Pământului.
3.Într-o zi, Soarele va consuma Pământul.
Soarele va continua să ardă timp de aproximativ 130 de milioane de ani după ce va arde tot hidrogenul său, în loc să ardă heliu. În acest timp, se va extinde la o asemenea dimensiune încât va cuprinde planetele Mercur, Venus și Pământ. Când va ajunge în acest punct, va deveni o stea uriașă roșie.
4.Soarele este o sferă aproape perfectă.
Având în vedere dimensiunea mare a Soarelui, există doar o diferență de 10 km în diametrele sale polare și ecuatoriale, iar acest lucru îl face obiectul cel mai apropiat de forma unei sfere perfectă observate în natură.
5.Soarele călătorește cu 220 km pe secundă și se află la aproximativ 24000/26000 de ani lumină de centrul galactic.
De asemenea, Soarelui îi ia aproximativ 225-250 de milioane de ani pentru a finaliza o orbită a centrului Căii Lactee.
6.Soarele va fi în cele din urmă de dimensiunea Pământului.
Odată ce Soarele și-a încheiat faza de gigant roșu, se va prăbuși. Masa sa uriașă va fi reținută, dar va avea un volum similar cu cel al Pământului. Când se va întâmpla asta, va fi cunoscut drept pitică albă.
7.Este nevoie de opt minute pentru ca lumina să ajungă la Pământ de la Soare.
Distanța medie de la Soare la Pământ este de aproximativ 150 de milioane de km. Lumina călătorește cu 300 000 km pe secundă, așa că, dacă împărțim un coeficient cu celălalt, obținem 500 de secunde sau opt minute și douăzeci de secunde. Această energie poate ajunge pe Pământ în doar câteva minute, dar este nevoie de milioane de ani pentru a călători de la miezul Soarelui la suprafața sa.
8.Soarele este la jumătatea vieții sale.
La 4,5 miliarde de ani, Soarele a ars aproximativ jumătate din rezervele sale de hidrogen și mai are suficient pentru a continua să ardă hidrogen pentru încă 5 miliarde de ani.
9.Distanța dintre Pământ și Soare se schimbă.
Acest lucru se datorează faptului că Pământul călătorește pe o traiectorie eliptică în jurul Soarelui. Distanța dintre cele două variază de la 147 la 152 milioane km .
10.Temperaturile din interiorul Soarelui pot atinge 15 milioane de grade Celsius.
Energia este generată prin fuziunea nucleară în miezul Soarelui, acesta fiind momentul în care hidrogenul se transformă în heliu. Și pentru că obiectele se extind în general, Soarele ar exploda ca o bombă enormă dacă nu ar fi atracția sa gravitațională extraordinară.
11.Soarele generează vânturi solare.
Acestea sunt ejecții de plasmă (particule încărcate extrem de fierbinți) care își au originea în stratul Soarelui cunoscut sub numele de coroană. Ele pot călători prin sistemul solar cu până la 450 km pe secundă.
12.Soarele este clasificat ca o stea pitică galbenă.
Soarele este o stea de secvență principală cu temperaturi de suprafață cuprinse între 5 000 și 5 700 de grade Celsius.
13. Aurora Borealis și Aurora Australis sunt cauzate de interacțiunea vântului solar cu atmosfera Pământului.
14. Soarele nu arde.
Cum arde Soarele, dacă nu există oxigen în spațiu? Adevărul este că de fapt nu „arde”. El transformă hidrogenul ars în heliu folosind carbon, azot și oxigen în calitate de catalizatori.
15. Comunicațiile radio și liniile electrice de pe Pământ pot fi afectate de erupțiile solare
Erupțiile solare sunt explozii asupra Soarelui care apar atunci când câmpurile magnetice din apropierea petelor solare sunt răsucite. Aceste explozii scurte eliberează radiații de înaltă energie care pot provoca perturbări în comunicațiile radio și liniile electrice de pe Pământ.