MAMA ȘI COPILULAlergiile la copii
Categorie:

Alergiile la copii

vineri, 4 iulie 2025

↓ Un share ne-ar ajuta enorm ↓

Alergiile la copii pot sa insemne sensibilitatea la medicamente, alimente sau la factori de mediu. Alergiile se pot dezvolta la orice varsta. Acest articol trece in revista simptomele, testele de diagnostic si tratamentele alergiilor la copii.

Ce sunt alergiile?
O alergie este o reactie exagerata a sistemului imun la o substanta de altfel inofensiva pentru majoritatea oamenilor. Factorii care declanseaza reactia alergica se numesc alergeni. La o persoana cu alergii, organismul ataca alergenii, provocand reactii care variaza de la moderat la letal. Alergiile la copii pot sa insemne sensibilitate la medicamente, factori de mediu sau alimente. Alergiile se pot dezvolta la orice varsta. Copilul tau poate deveni alergic la un medicament cand il ia prima data sau dupa mai multe administrari. Alergenii de mediu cei mai frecventi includ polenul, albinele, parul sau pielea animalelor de companie (caini, pisici), iarba sau praful. Alergiile alimentare frecvente sunt alergia la lapte, alune, cereale, fructe de mare si peste sau oua.

Ce este anafilaxia (reactia anafilactica)?
Un copil care are alergii severe are risc crescut sa sufere o reactie brusca, amenintatoare de viata, denumita anafilaxie sau soc anafilactic. Acest tip de reactie nu este frecvent, insa in cazul in care copilul tau se afla la risc este important sa cunosti semnele si sa fii pregatit. Anafilaxia poate debuta ca o reactie usoara si sa devina mai severa. Poate debuta in cateva secunde de la expunere si cu pana la 2 ore mai tarziu daca este declansata de o alergie alimentara. Anafilaxia implica de obicei unul sau mai multe organe si include reactii severe precum senzatia de lesin sau chiar lesinul, dificultati respiratorii sau inflamarea limbii, a fetei sau a gatului. Netratata, anafilaxia poate fi fatala.
In cazul in care copilul a fost diagnosticat cu reactie anafilactica, medicul va prescrie cel mai probabil epinefrina auto-injectabila. Este important sa ai acest medicament cu tine tot timpul si sa stii cum si cand sa il folosesti. Copilul care sufera de anafilaxie are nevoie de injectia cu epinefrina si de ajutor medical imediat. Daca banuiesti ca are anafilaxie, apeleaza numarul de urgenta 112.

Ce este alergia la latex?
Alergia la latex inseamna ca esti alergic la proteina din latexul natural. Reactiile la latex pot fi intarziate si limitate la punctul de contact (eruptie, dermatita) sau pot fi imediate si sistemice.
Obiectele comune care contin latex sunt:
Imbracaminea
Manusile de menaj
Scutecele absorbante, biberoanele, suzetele
Materialele de izolare
Lacul de unghii
Unele alimente (bananele, avocado, kiwi, castane, guma de mestecat)
Baloanele
Unele dispozitive medicale
Copiii nu se nasc cu alergie la latex. Alergia la latex se dezvolta atunci cand copilul este expus la obiecte din latex. De asemenea, pudra din aceste obiecte poate expune copiii la latex.

Ce anume provoaca alergiile?
Factorii ereditari au un rol major in stabilirea diagnosticului de alergie la copil. Un parinte sau un frate/o sora cu alergii inseamna risc de 25% ca acel copi sa dezvolte alergii, iar acest risc creste cu fiecare membru al familiei care are alergii. Alergiile specifice si tipul de reactie nu sunt neaparat mostenite, asadar, nu este obligatoriu ca acel copil sa fie alergic la aceiasi factori ca parintele sau sa reactioneze in acelasi fel (urticare, dificultate in respiratie). Copiii alergici la o substanta este mai probabil sa dezvolte si alte alergii. Ereditatea este un factor foarte importanta, insa si copiii care nu au rude cu alergii pot sa dezvolte alergii.

Maria Băloi
Maria Băloi
Mi-a plăcut întotdeauna să scriu despre orice, când eram mică mă uitam la desene sau filme, iar a doua zi îmi luam jurnalul și făceam un mic rezumat. Scriam despre vacanțele de vară petrecute în familie la țară, despre sărbătorile mult așteptate, despre cât de supărată am fost că ... [Citește în continuare]

↓ Ai citit articolul? Merităm un share? ↓

Articolul precedent
Articolul următor

Secțiune de căutare

Urmărește-ne pe Facebook

Ultimele Articole

Diferențe între generații și schimbarea mentalității. Ce aleg angajații...

Trăim într-o perioadă în care schimbarea se simte în...

Ziua Adevărului Interior: Ce Îți Rezervă Universul Azi?

Ziua de 26 iunie 2025 vine cu vibrații puternice...

Experiență Exemplară cu Apiteo.ro – Profesionalism, Rapiditate și Produse...

Am simțit nevoia să scriu câteva rânduri despre o...

Temperatura optimă pentru bebeluși. Câte grade trebuie să fie...

Temperatura optimă pentru bebeluși. Câte grade trebuie să fie...

Curiozitati despre filme

1.Primul film în mișcare cunoscut se numește “Arrival of...

Articole Populare

[Rezolvat] – Activare OpenSSL în XAMPP

Pentru a activa extensia OpenSSL în XAMPP, procedăm astfel:...

Conversie fisiere GIF in PDF

Putem sa transforma un fisier GIf intr-un fisier PDF....

TOP 300+ Descrieri pentru Instagram, în Română și Engleză

Cand te gandesti la Instagram, te gandesti la imagini....

Cum sa ai mai multi clienti pentru afacerea ta?

In urma cu mai multi ani de zile, toate...

Scurtaturi in Notepad++

Notepad++ este unul din editoarele de text cel mai...

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE
uLTIMELE

Diferențe între generații și schimbarea mentalității. Ce aleg angajații moderni?

Trăim într-o perioadă în care schimbarea se simte în...

Ziua Adevărului Interior: Ce Îți Rezervă Universul Azi?

Ziua de 26 iunie 2025 vine cu vibrații puternice...

Temperatura optimă pentru bebeluși. Câte grade trebuie să fie în casă pentru confortul bebelușilor

Temperatura optimă pentru bebeluși. Câte grade trebuie să fie...