Mai mult nu înseamnă mereu mai bine, iar cadourile de Crăciun nu reprezintă o excepție. Cu doar câteva zile rămase până când vine Moș Crăciun, începem să strângem scrisorile cu dorințe de la copii și să ne pregătim să înfruntăm magazinele aglomerate în căutarea cadourilor perfecte pentru cei mici: să fie potrivite pentru vârsta lor, să fie și ce-și doresc, să ne placă și nouă, să fie și stimulative intelectual, dar și creative ș.a.m.d.
Se întâmplă adesea ca fie din dorința de a le oferi copiilor ce n-am avut noi când eram mici, fie din vinovăția că nu petrecem suficient timp cu ei pe parcursul anului sau din convingerea că aceasta este modalitatea prin care îi putem face fericiți, să le cumpărăm copiilor mai multe cadouri decât sunt necesare pentru o dezvoltare armonioasă.
Prea multe jucării pot fi copleșitoare
Un studiu desfășurat în 2017, pe un eșantion de 36 de copii cu vârsta între 1 și 3 ani a demonstrat că abundența jucăriilor reduce calitatea jocului la copii și că, pe termen lung, a avea mai puține jucării este în beneficiul copilului. În cadrul studiului, copiii s-au jucat jumătate de oră cu 4 sau 16 jucării. Când aveau doar 4 jucării, aceștia se jucau de două ori mai mult cu fiecare, căutau mai multe moduri de a le folosi și se puteau concentra mai bine în explorarea creativă a jocului, pe când atunci când aveau 16 jucării treceau rapid de la una la alta. Autoarea studiului, dr. Carly Dauch, menționează că „În perioada copilăriei mici, copiii încep să dezvolte niveluri mai ridicate de control al atenției. Atenția acestora și, prin urmare, și joaca lor, poate fi întreruptă de factorii distractori din mediu. Rezultatele studiului prezent sugerează că abundența de jucării poate crea o astfel de distragere.“
Ne propunem de multe ori să le luăm copiilor jucării din care ei să deprindă diverse abilități, însă dacă le oferim prea multe astfel de jocuri deodată există riscul să devină copleșiți și să nu reușească, de fapt, să se concentreze suficient de mult pe un singur joc, astfel încât să poată învăța ceva.
Cadourile sunt importante, dar e și mai important să ne bucurăm împreună de ele.
Kathy Sylva, profesoară de psihologia educației la Universitatea Oxford, a studiat 3.000 de copii de la vârsta de 3 ani până la 5 ani și a concluzionat că „există o relație complexă între progresul copiilor, tipul de jucării pe care le primesc și timpul pe care îl petrec părinții cu aceștia“. Sylva a descoperit că acei copii care au mai puține jucării și ai căror părinți petrec mai mult timp interacționând cu ei au o dezvoltare socială și emoțională mai bună decât copiii care au jucării mai multe și mai scumpe. Așadar, implicarea directă a părinților în joc este mai importantă decât orice jucărie sau orice ecran.
Prea multe cadouri pot contribui la o stimă de sine scăzută
Conform psihoterapeutului Sean Grover, copiii care au mai puține posesiuni materiale, dar relații mai bune cu părinții și egalii lor scorează mai bine pe testele de stimă de sine. Acești copii au și mai puține comportamente de risc și au mai multă reziliență în fața obstacolelor. „Stima de sine își are rădăcinile într-un simț puternic al identității, nu în materialism. Excesul nu este egal cu valorizarea de sine crescută.“ Grover afirmă că studiile nu demonstrează nicio corelație între posesiunile materiale și fericire.
Excesul de cadouri poate duce la comportamente de risc
Un alt studiu de la Universitatea din Missouri demonstrează că acei copii care așteaptă cadouri multe și scumpe pot suferi efecte negative la nivel social și emoțional mai departe de perioada copilăriei. Mai exact, atunci când devin adulți, copiii sunt „predispuși la comportamente adictive, datorii bancare, pariuri și cumpărături compulsive, hrănind o nevoie insațiabilă pentru mai mult“.
Recunoștința și generozitatea se învață de mici copii
Autorii studiului menționat anterior mai precizează că „este normal să dorim să le cumpărăm copiilor cadouri, însă e important să ne amintim să-i încurajăm să fie recunoscători pentru toți oamenii și toate lucrurile pe care le au în viața lor. De fiecare dată când copiii își exprimă recunoștința devin mai conștienți de cât de norocoși sunt, ceea ce pavează drumul către a fi adulți generoși și mai puțin materialiști.“
Studiile din The Journal of Happiness al Harvard arată că oamenii valorizează mai mult cadourile pe care le cumpără pentru alte persoane decât pentru sine. Aceștia au scoruri mai mari pe scalele de satisfacție decât cei care au cumpărat cadourile pentru ei. Așadar, a-i ajuta pe copii să își dezvolte generozitatea contribuie la sentimentul de interconectare și la fericirea personală. Copiii care prețuiesc doar primirea de cadouri pot dezvolta mai greu empatie și tind să fie mai egocentrici.
Mai multe cadouri, mai mulți bani cheltuiți
De multe ori, pentru a ne pregăti pentru cheltuielile din preajma Crăciunului ajungem să muncim mai mult și să nu le oferim copiilor chiar cel mai de preț cadou: timpul nostru. În plus, cheltuirea unor sume mari pe cadouri ne poate îndatora și, astfel, stresa excesiv, devenind mai indisponibili emoțional pentru copiii noștri.