Se spune că sărbătoarea Sfântului Nicolae este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii.
Haideți să vedem oare de ce este așa?
Sfântul Nicolae este celebrat de creștinii ortodocși de stil nou pe 6 decembrie, iar de stil vechi pe data de 19 decembrie. Legenda lui Moș Nicolae spune că Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ținutul Lichia, într-o familie cu credință în Dumnezeu. Nicolae a devenit preot, trăind în post și rugăciuni. După moartea părinților săi a moștenit o avere însemnată. El a dăruit foarte mult din ea celor săraci, ajutându-i pe cei aflați în nevoie. S-a ridicat la cele veșnice după ce a trăit îndelungat, timp în care a săvârșit foarte multe fapte bune. Din sfintele lui moaște a izvorât mir și de atunci s-au întâmplat foarte multe minuni. Astfel, pe data de 19 Decembrie Moș Nicolae este așteptat cu mare nerăbdare de toți copiii. În seara de ajun picii au datoria de a curăța și pregăti cizmulițele pentru ca Moș Nicolae să le poată umple cu daruri. Totuși, există și posibilitatea ca moșul să nu fie întotdeauna darnic dacă copiii nu au fost cuminți în decursul anului, în locul dulciurilor și jucăriilor, el va pune o nuielușă în cizme.
Sfântului Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept. Tradiția ne spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui. Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moș darnic care le face acestora cadouri odată cu venirea iernii.
Iată câteva curiozități despre această sărbătoare:
În ziua de Sfântul Nicolae feciorii se organizează în cete și își aleg gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Se spune că Sfântul Nicolae poate ajuta la prevenirea bolilor.
În noaptea de Sfântul Nicolae se pot face ritualuri magice.
În această zi se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează.
Se spune că Sfântul Nicolae pe 19 decembrie își scutură barba cea albă, astfel, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă în această zi, atunci se zice că ar fi întinerit moșul.
Ce nu ar trebui să faci de sfântul Nicolae:
Nu ai voie să te cerți sau contrazici cu nimeni.
În ziua Sfântului Nicolae, nu este bine să te cerți cu nimeni. Se spune că persoanele care au chef de scandal în această zi sfântă, vor avea un Crăciun nefericit în familie.
Nu uita de cei mai săraci
Primul lucru pe care trebuie să îl faci în dimineața zilei de 19 Decembrie este să oferi un cadou unui sărman. Orice cadou simbolic, chiar şi un covrig, pentru că cu siguranță îi vei face ziua mai bună.
Nu ai voie să lucrezi sau să speli haine
Se spune că munca în zi de sărbătoare este considerată o ofensă la adresa sfinţilor .