CURIOZITĂȚICuriozităţi despre somn
Categorie:

Curiozităţi despre somn

luni, 30 decembrie 2024
luni, 30 decembrie 2024

↓ Un share ne-ar ajuta enorm ↓

Curiozităţi despre somn:

1. Oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decât de foame. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn şi aproximativ 14 zile fără mâncare.

2. Recordul în ceea ce priveşte cea mai lungă perioadă fără somn este de 18 zile, 21 de ore şi 40 de minute. Persoana care a rezistat atâta timp fără somn a avut halucinaţii, paranoia, vedere înceţoşată, a vorbit fără noimă şi a suferit pierderi de memorie.

3. Naşterea unui copil în familie se traduce pentru părinţi în aproximativ 400-750 de ore de somn pierdute în primul an.

4. Insomnia micşoarează creierul. Cercetătorii olandezi au descoperit că pacienţii care sufereau de insomnie cronică aveau mai puţină materie cenuşie în cortexul orbitofrontal stâng decât cei care dormeau bine. De obicei, această afecţiune este caracteristică oamenilor care suferă de depresie sau de sindrom posttraumatic.

5. Acea stare care ne reţine atunci când ar trebui să ne dăm jos din pat dimineaţa se cheamă dysania.

6. În timp ce dormim creierul nostru se reenergizează, celulele se regenerează, iar corpul nostru începe să producă hormoni importanţi.

7. 12% din populaţia planetei visează alb-negru, însă înainte de apariţia televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%.

8. Lipsa somnului poate cauza o creştere în greutate de aproximativ 900 grame pe săptămână deoarece ni se dereglează echilibrul hormonal şi vom simţi mai des nevoia de a mânca.

9. Înainte de apariţia ceasurilor deşteptătoare existau oameni special angajaţi pentru a da trezirea. Aceştia aveau nişte beţe cu care băteau în geam.

10. Este imposibil să strănutăm atunci când dormim.

11. E imposibil de spus dacă un om este într-adevăr treaz, fără o examinare medicală atentă. Oamenii pot aţipi având ochii deschişi, fără măcar să fie conştienţi de acest lucru.

12. Specialiştii susţin că un om reţine doar 10% din ceea ce a visat într-o noapte. De aceea, de nulte ori nu mai putem povesti ceea ce am visat. Practic, la 5 minute după ce ne trezim ne amintim doar 50% din vis, iar după 10 minute, il uităm în proporţie de 90%.

13. Somnul REM (faza în care avem vise) apare în rafale, la aproximativ 90 de minute după adormire, însumând, de regulă, aproximativ 2 ore pe noapte.

14. Nimeni nu ştie sigur dacă şi alte specii visează, ceea ce se cunoaşte însă este că unele animale au cicluri de somn similare celor ale oamenilor.

15. Elefanţii dormi în picioare în timpul somnului non-REM, dar se întind în faza de somn REM.

16. Unii oameni de ştiinţă cred că visele ne ajută să fixăm anumite amintiri în memoria pe termen lung.

17. Somnul REM poate avea un rol important în dezvoltarea creierului. Somnul copiilor prematuri e reprezentat în proporţie de 75 la sută de faza REM, ceea ce înseamnă cu 10% mai mult decât în cazul copiilor născuţi la termen. În mod similar, un pui abia născut de şobolan, câine sau pisică are doar somn REM, în timp ce un porcuşor de guineea nou-născut (care este mult mai dezvoltat la naştere) nu are aproape deloc somn REM.

18. Cercetătorii Ministerului Britanic al Apărarii au reuşit să reseteze ceasul intern al soldaţilor, astfel încât aceştia să poate merge fără somn timp de până la 36 de ore. Aceştia au încorporat nişte fibre optice subţiri în nişte ochelari speciali pentru  a proiecta un inele de lumină albă pe marginea retinei soldaţilor, pentru a-i face să creadă că tocmai s-au trezit. Sistemul a fost folosit prima dată pe piloţi americani în timpul bombardamentelor din Kosovo.

19.  Un șofer care conduce timp de 17 ore fără oprire determină o scădere a performanţei similară celei produse de un nivel de alcool în sânge de 0,05%.

20. Unele studii sugerează că femei au nevoie de o oră de somn pe noapte, comparativ cu bărbaţii, ceea ce ar putea explica vulnerabilitatea femeilor în faţa tulburărilor depresive.

21. Oboseala indusă de somnul deficitar cauzează 1 din 6 accidente rutiere mortale.

22. Expunerea la zgomot în timpul nopţii poate suprima funcţia sistemului imunitar, chiar dacă persoana care doarme nu se trezeşte. Zgomotele nefamiliare şi zgomotul din timpul primelor şi ultimelor două ore de somn au cel mai mare efect perturbator asupra ciclului de somn.

23. „Alarma naturală“ care permite unor oameni să se trezească atunci când îşi doresc, uneori cu câteva minute înaintea ceasului deşteptător, reprezintă rezultatul unei explozii de adrenocorticotropină, un hormon al stresului. Cercetătorii spun că acest lucru reflectă o anticipare inconştientă a stresului determinat de trezire.

24. Unele medicamente somnifere, cum ar fi cele barbiturice, suprimă somnul REM, ceea ce poate fi dăunător pe o perioadă lungă de timp.

25. După 5 nopţi de somn insuficient, efectul alcoolului asupra organismului va fi de două ori mai mare. Mai exact, trei băuturi alcoolice vor fi resimţite ca şi cum ai fi băut şase astfel de băuturi în condiţii normale de odihnă.

26. Oamenii dorm, în medie, cu trei ore mai puţin decât alte primate. Cimpanzeii, maimuţe rhesus, maimuţele veveriţă şi babuinii dorm circa 10 ore pe noapte.

27. 10% din persoanele care sforăie au apnee în somn, o tulburare caracterizată de oprirea respiraţiei de până la 300 de ori pe noapte, fapt care creşte semnificativ riscul de apariţie a unui atac de cord sau accidentului vascular cerebral.

28. Sforăitul apare numai în timpul somnului non-REM.

 

 

 

Maria Băloi
Maria Băloi
Mi-a plăcut întotdeauna să scriu despre orice, când eram mică mă uitam la desene sau filme, iar a doua zi îmi luam jurnalul și făceam un mic rezumat. Scriam despre vacanțele de vară petrecute în familie la țară, despre sărbătorile mult așteptate, despre cât de supărată am fost că ... [Citește în continuare]

↓ Ai citit articolul? Merităm un share? ↓

Secțiune de căutare

Urmărește-ne pe Facebook

Ultimele Articole

Experții Avertizează: 2025 va fi Anul Apocalipsei Digitale! Ești...

Viitorul tehnologiei aduce nu doar inovații, ci și noi...

Microsoft înlocuiește Remote Desktop cu Windows App: Avantaje și...

Microsoft face un pas semnificativ în ceea ce privește...

Horoscopul Zilei de 21 Noiembrie 2024: Previziuni Astrale pentru...

Ziua de 21 noiembrie 2024 vine cu vibrații puternice...

Cadouri de sarbatori pentru cei mici

Mai mult nu înseamnă mereu mai bine, iar cadourile...

Curiozitati despre Mos Nicolae

Se spune că sărbătoarea Sfântului Nicolae este una dintre...

Articole Populare

Curiozități despre miere

1.Tratează acneea Puternic cicatrizant, mierea are proprietatea de a vindeca...

Gogoși pufoase

Din multele încercări de gogoși astăzi am le-am făcut...

Cum scăpăm de pampers?

Unul dintre momentele importante în dezvoltarea bebelușului este renunțarea...

Curiozitati despre planetele sistemului solar

Planetele din sistemul nostru solar sunt pline de mistere...

Top 5 Filme de Dragoste Ale Anului 2020: Povesti...

Într-un an marcat de distanță și incertitudine, filmele de...

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE
uLTIMELE

Experții Avertizează: 2025 va fi Anul Apocalipsei Digitale! Ești Pregătit pentru Ce Urmează?

Viitorul tehnologiei aduce nu doar inovații, ci și noi...

Microsoft înlocuiește Remote Desktop cu Windows App: Avantaje și Dezavantaje ale Noii Schimbări

Microsoft face un pas semnificativ în ceea ce privește...

Cadouri de sarbatori pentru cei mici

Mai mult nu înseamnă mereu mai bine, iar cadourile...