MAMA ȘI COPILULSomnul bebelușului
Categorie:

Somnul bebelușului

vineri, 22 noiembrie 2024
vineri, 22 noiembrie 2024

↓ Un share ne-ar ajuta enorm ↓

Somnul bebelușului poate fi o provocare mare când nu știi la ce să te aștepți.
În special primele patru luni pot fi șocante agitate și imprevizibile. Nu mai zic de cât de rapid se schimbă nevoia de somn.
Însă 50% din situații pot fi cu siguranță depășite dacă somnul bebelusului si diversele etape ale lui sunt bine înțelese.

De ce este important somnul bebelusului?
Somnul bebelusului este parte importantă a dezvoltării lui. Bebelușul are nevoie de mult somn pentru că:
– în timpul somnului se eliberează hormoni de creștere;
– în timpul somnului se formează rețeaua neuronală vastă pe care se vor fixa, mai târziu, cunoștințele. Somnul are acum scop de a crea căi neuronale;
– somnul face posibilă fixarea experiențelor noi și progresul.

Vârsta corectă – importantă pentru somnul bebelusului?
Pentru somnul bebelusului tău este important să ții cont de vârsta corect calculată de la termen nu de la naștere. Totodată, dacă un bebeluș s-a născut la termen (sau mai târziu), atunci vârsta corectată este aceeași cu vârsta cronologică.
În schimb, dacă s-a născut mai devreme cu 4 săptămâni, când bebe are 6 săptămâni cronologice, dezvoltarea lui neuronală a ajuns doar la 2 săptămâni corectate.
Ca atare, tiparul lui de somn se încadrează în specificul somnului din prima lună de viață, așa cum este detaliat în acest articol.

Somnul bebelusului prematur
Las câteva rânduri și despre somnul bebelușului născut prematur, în special când s-a născut mult înainte de termen (mai devreme de 38 de săptămâni).
Durata totală a somnului: 20-22 ore din 24 (față de 16-18 cât doarme în prima lună, un bebe născut la termen sau foarte aproape de termen).
Bebelușul are nevoie de somnuri în contact, iar atunci când este lăsat în pătuț, neapărat să fie înfășat. Este important să prioritizați somnul pentru că acesta îl ajută pe bebeluș la dezvoltarea neuronală.
Dacă este un bebeluș care și-a petrecut câteva săptămâni în incubator, asaltat de lumini intense și piuituri de tot felul, va avea nevoie de un cadru de somn liniștit, întunecat și „curat”.

Somnul bebelusului în prima lună de viață

Somnul bebelusului tău, în prima lună de viață (ba chiar în primele 5 săptămâni), este imprevizibil și dezorganizat, nuu există tipare de somn.Bineînțeles, este bine să ai grijă și de tine, împărțind noaptea în ture cu tati, iar ziua să-ți faci întuneric și să dormi când doarme și bebe.
Somnul de noapte: dezorganizat, imprevizibil, se trezește des și poate sta treaz mult timp, chiar peste limita perioadei de veghe specifică vârstei.
Somnul de zi: la fel ca cel de noapte, dezorganizat și imprevizibil. Totuși, este posibil ca ziua să lege mai multe ore de somn decât o face noaptea.
Perioada de veghe: 45-60 de minute – de când s-a trezit, până are nevoie să doarmă din nou. Procesul de adormire face parte din veghe.
Culcarea de seară: neregulată, de obicei este târzie, în jur de ora 22:00 sau peste.

Ce poți face pentru bebelușul tău în prima lună?

Îi urmărești semnalele de somn și-l pui la nani când îi este somn. Dacă nu vezi semne de somn, nu depăși 45-60 de minute de veghe, altfel intră în supraoboseală și devine greu de liniștit, îl vei adormi foarte greu și cu mult efort.
Fă somn în mișcare. Scoate-l la plimbare, în sistem de purtare sau în cărucior. Datorită mișcării, bebelușul se va liniști și are șanse să doarmă bine.


Nu îți face griji privind obiceiurile de adormire. În etapa această de vârstă este important să fie odihnit. Deci nu te îngrijora că se învață să doarmă oriunde mai puțin în pătuț.
Nu intra în acțiune imediat, la fiecare sunet pe care îl face bebelușul. Așteaptă și observă, poate doar trece dintr-un ciclu de somn într-altul și nu are nevoie de intervenția ta.

Somnul bebelusului în a doua lună de viață

Felicitări! Ai supraviețuit primei luni cu un somn de bebe imprevizibil, pare că ați intrat într-un ritm. Însă creierul bebelușului tău îi transmite deja alte instrucțiuni!
Ești pregătită pentru schimbarea somnului bebelușului tău? Acest lucru se întâmplă odată cu 6 săptămâni de viață, când apare și zâmbetul social al bebelușului tău.
Somnul de noapte : începe să se organizeze odată cu 6 săptămâni corectate. Începi să poți spera la primele 4-5 ore legate de noapte.Deși adormirea de seară poate fi încă cu multă agitație, prima repriză de somn de după adormirea va fi de câteva ore legate.
Somnul de zi : devine puțin mai previzibil, cel puțin în prima parte a zilei. Însă spre deosebire de prima lună, este posibil să înceapă să doarmă în reprize mai scurte.
Perioada de veghe: 60 – 75’de minute – de când s-a trezit, până are nevoie să doarmă din nou. Procesul de adormire face parte din veghe.
Culcarea de seară: tinde să coboare mai devreme decât în prima lună de viață.

Asocierile de somn la bebeluși
La 4 luni, odată cu maturizarea ciclurilor de somn, se consolidează asocierea de somn a bebelușului și crește în importanță.
Asocierea de somn este, de fapt, acel context de adormire pe care bebelușul îl primește constant, la fiecare ciclu de somn, pentru a fi adormit: la sân, în brațe, legănat, plimbat sau independent.
O asociere de somn este o asociere de adormire. Ea reprezintă ajutorul de care bebelușul știe că are nevoie la fiecare adormire. În absența asocierii, mai ales dacă este și obosit, va plânge să fie adormit.

Maria Băloi
Maria Băloi
Mi-a plăcut întotdeauna să scriu despre orice, când eram mică mă uitam la desene sau filme, iar a doua zi îmi luam jurnalul și făceam un mic rezumat. Scriam despre vacanțele de vară petrecute în familie la țară, despre sărbătorile mult așteptate, despre cât de supărată am fost că ... [Citește în continuare]

↓ Ai citit articolul? Merităm un share? ↓

Secțiune de căutare

Urmărește-ne pe Facebook

Ultimele Articole

Microsoft înlocuiește Remote Desktop cu Windows App: Avantaje și...

Microsoft face un pas semnificativ în ceea ce privește...

Horoscopul Zilei de 21 Noiembrie 2024: Previziuni Astrale pentru...

Ziua de 21 noiembrie 2024 vine cu vibrații puternice...

Cadouri de sarbatori pentru cei mici

Mai mult nu înseamnă mereu mai bine, iar cadourile...

Curiozitati despre Mos Nicolae

Se spune că sărbătoarea Sfântului Nicolae este una dintre...

Aluat pizza

Salutare! Astazi vreau sa facem cel mai bun aluat de...

Articole Populare

Curiozități despre miere

1.Tratează acneea Puternic cicatrizant, mierea are proprietatea de a vindeca...

Cum scăpăm de pampers?

Unul dintre momentele importante în dezvoltarea bebelușului este renunțarea...

Gogoși pufoase

Din multele încercări de gogoși astăzi am le-am făcut...

Curiozitati despre planetele sistemului solar

Planetele din sistemul nostru solar sunt pline de mistere...

Top 5 Filme de Dragoste Ale Anului 2020: Povesti...

Într-un an marcat de distanță și incertitudine, filmele de...

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE
uLTIMELE

Microsoft înlocuiește Remote Desktop cu Windows App: Avantaje și Dezavantaje ale Noii Schimbări

Microsoft face un pas semnificativ în ceea ce privește...

Cadouri de sarbatori pentru cei mici

Mai mult nu înseamnă mereu mai bine, iar cadourile...

Curiozitati despre Mos Nicolae

Se spune că sărbătoarea Sfântului Nicolae este una dintre...